Κοσμολογία..

Εισαγωγή

Σε αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως έχω φανταστεί κι εγώ την κοσμολογία αυτού του σύμπαντος από την αρχή του μέχρι τώρα. Κοσμολογία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της Αστρονομίας, στο οποίο προσπαθεί να εξηγηθεί το πιο δύσκολο μέρος της. Η αρχή των πάντων δηλαδή και πως όλα αυτά εξελίχθηκαν μέχρι τώρα. Η Κοσμολογία είναι μια αυστηρή επιστήμη όπως και όλες οι άλλες. Έχει άμεση σχέση με την φυσική και χρειάζεται πολλούς φυσικούς τύπους, μαθηματικές γνώσεις κλπ για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί μαζί της. Ίσως λόγω της δημοτικότητας των ερωτημάτων που προσπαθεί να λύσει, έχει γίνει επίκεντρο πολλών επιστημόνων οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν περίπου τι ανακαλύπτουν και τι τους προβληματίζει ακόμα. Και αυτό χωρίς να μας μπλέκουν με μαθηματικούς τύπους. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσω να κάνω κι εγώ εδώ.Έχοντας διαβάσει αρκετά τέτοια βιβλία, θα στήσω μια ιστορία μέσα από την οποία θα εξηγήσω τις βασικές γνώσεις περι κοσμολογίας, τις οποίες κι εμείς οι μη – γνώστες μπορούμε (σχεδόν) να καταλάβουμε. Θα αναλύσω τρεις μεγάλες και πολύ πρόσφατες θεωρίες της Κοσμολογίας. Την θεωρία του Χάους, την θεωρία των υπερχορδών και την θεωρία των πεδίων. Τέλος,θα κάνω μια προσπάθεια να.. ενοποιήσω αυτές τις θεωρίες ολοκληρώνοντας με το δικό μου κοσμολογικό “σχήμα”.

Θα συνεχίζω αυτό το βιβλίο στην αντίστοιχη σελίδα (”Κοσμολογία..”) για να μην postarω συνέχεια τις συνέχειες του..

 Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σημειώσω ότι κανένα πτυχίο σχετικό με αυτά δεν έχω, τα καταγράφω όπως εγώ τα έχω καταλάβει μέσα από βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και φυσικά μπορεί να είναι ΟΛΑ λάθος. Θα το υπενθιμίζω συχνά αυτό και στη συνέχεια.

Καλή ανάγνωση και φυσικά η συζήτηση και οι γνώμες πάνω σε οτιδήποτε από όλα αυτά είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη!

 

Κάτι σαν πρόλογος

 

Ελπίζω να διαβάζετε αυτή τη σελίδα νύχτα. Αν όχι, κλείστε το βιβλίο και ανοίξτε το πάλι όταν αρχίσει να σουρουπώνει.

            Θέλω να βγείτε έξω και να σηκώσετε τα μάτια σας στον ουρανό. Αλήθεια το λέω. Μάλιστα, αν φωνάξετε «τι θέλει τώρα αυτός ο γελοίος?» θα είναι ακόμη καλύτερα. Δε κάνω πλάκα.. Βγείτε, αλλιώς δε συνεχίζω.. (;)!

 

 

 

Αμφιβάλλω αν κανείς βγήκε τέτοια ώρα έξω, μέσα στο κρύο, για να δει τον ουρανό που στο κάτω κάτω μπορεί να είναι και συννεφιασμένος. Τέλοσπάντων.. Όσοι βγήκατε θα μπορούσατε να μου πείτε τι είδατε?

«Είδα ένα χάος από αστέρια διαφόρων μεγεθών», θα έλεγε κάποιος λογικός και με καλή όραση. «Είδα τα μάτια της νύχτας να μου χαμογελούν», θα ‘ταν τα λόγια κάποιου ερωτευμένου κοριτσιού. «Δεν είδα τίποτα γιατί είχε σύννεφα», θα έλεγε κάποιος τσαντισμένος που επέμενα μέσα στη νύχτα να δει τον ουρανό..

 

Γενικά, ο καθένας είδε κάτι διαφορετικό. Από τη δικιά του άποψη. Τι κάνατε λοιπόν? Είδατε ένα κομμάτι του σύμπαντος υποκειμενικά. Ας μείνουμε λίγο σε αυτό και να μιλήσουμε για την υποκειμενική πλευρά του θέματος..

 

Ας δούμε πρώτα τον ουρανό μέσα από τα μάτια του ερωτευμένου κοριτσιού, που είδε –λέει- τα χαμογελαστά μάτια της νύχτας.. Φανταστείτε το κι εσείς λίγο. Βγείτε έξω, υψωθείτε πάνω από την πόλη και κοιτάξτε γύρω μόνοι σας. Να σας αγκαλιάζει στοργικά η νύχτα με τα χιλιάδες λαμπερά ματάκια της να σας γλυκοκοιτάζουν. Δεν το ακούτε? Σας χαμογελά! Χαμογελάστε κι εσείς. Μιλήστε μαζί της. Αν πραγματικά το θέλετε θα σας απαντήσει..

Μακάρι ο καθένα να είχε ένα τέτοιο σκεπτικό περί της νύχτας. Δε θα ‘ταν καλύτερος ο κόσμος μας.. Χμ, μπορεί και όχι.. Να λοιπόν η πρώτη υποκειμενική γνώμη περί του σύμπαντος. Ας προσγειωθούμε όμως σιγά σιγά..

 

Ο πιο παρατηρητικός τύπος είδε –λέει- ένα «χάος» από αστέρια. Μικρά, μεγάλα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο λαμπερά. Ας εξετάσουμε όμως για λίγο την λέξη «χάος». Φυσικά, εδώ ο φίλος μας λέγοντας χάος, εννοεί μια εντελώς τυχαία κατανομή αστεριών στον ουράνιο θόλο και με την πρώτη ματιά θα συμφωνούσαμε πως δεν έχει κι άδικο. Να όμως που οι άνθρωποι πριν από εμάς, κάθε νύχτα κοίταζαν τ’ αστέρια μ’ ένα περίεργο ύφος. Κι όσος περισσότερος καιρός περνούσε, τόσο πιο περίεργο το ύφος τους. Ώσπου! Μια δροσερή ανοιξιάτικη νύχτα σε μια αμμώδη ελληνική παραλία, κάποιος κατάλαβε! Τα άστρα που έβλεπε ήταν κάθε νύχτα τα ίδια και σα να μην έφτανε αυτό είχαν την ίδια σχετική θέση μεταξύ τους. Διατηρούσαν δηλαδή τις μεταξύ τους αποστάσεις! Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε νοητά σχήματα στον ουράνιο θόλο ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του νυχτερινού ουρανού. Αυτά τα σχήματα, οι Αρχαίοι Έλληνες, τα ονόμασαν αστερισμούς. Ο Ωρίωνας, οι Δίδυμοι, η Κασσιόπεια, ο μικρός Κύων, το Δελφίνι, η Ανδρομέδα, ο Ηρακλής, η Κόμη της Βερενίκης, η Μεγάλη Άρκτος και τόσοι άλλοι αστερισμοί που βλέπει κανείς αν υψώσει λίγο το βλέμμα του, υπάρχουν εκεί εκατομμύρια χρόνια τώρα και τίποτα ακόμα δεν φαίνεται να τα ενοχλεί ώστε να αλλάξουν.  Μετά την πρώτη ,βιαστική, ματιά λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε πως τελικά δεν γίνεται να μιλάμε για ένα χάος από αστέρια, αλλά για αυστηρότατα διατεταγμένους σχηματισμούς από αστέρια. Μπορεί να μην είναι τόσο ρομαντικό πια, αλλά έτσι είναι. Για να μη με κατηγορήσετε οι πιο παρατηρητικοί, ότι λέω χαζομάρες, υπάρχει η περίπτωση σήμερα το βράδυ να εντοπίσετε ένα αρκετά λαμπρό αστέρι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, ενώ αν το ψάξετε εκεί μετά από μια εβδομάδα να το βρείτε.. κουνημένο σε σχέση με τα άλλα γειτονικά του αστέρια. Αυτό λοιπόν που εντοπίσατε δεν είναι αστέρι. Είναι πλανήτης. Οι οκτώ πλανήτες (εκτός της Γης που την πατούμε φυσικά) και το φεγγάρι δεν ακολουθούν την διαδικασία της κίνησης των αστεριών. Στην πραγματικότητα φυσικά δεν είναι τα αστέρια που κινούνται αλλά η Γη, αλλά εμείς με σημείο αναφοράς αυτή «κινούμε» τα πάντα γύρω μας.. Τελοσπάντων, οι πλανήτες λέγονται έτσι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Επειδή πλανούνται με ένα διαφορετικό τρόπο ανάμεσα στα υπόλοιπα αστέρια. Τελειώνοντας με το «χάος» που είδε ο φίλος μας, βλέπεται ότι προσπαθώ να το βάζω πάντα μέσα σε εισαγωγικά. Αυτό γιατί μέσα από αυτά που γράφω θα προσπαθήσω να δω το χάος σαν κάτι λίγο πιο επιστημονικό από αυτό που παρεξηγημένα είναι γνωστό, την ακαταστασία δηλαδή.

            Ξαναδιαβάζοντας ότι έχω γράψει βλέπω πως όσο κι αν προσπάθησα να μείνω στην υποκειμενική πλευρά του θέματος, «αντικιμενοποίησα» το σύμπαν. Σταμάτησα δηλαδή να το βλέπω από την μεριά του καθενός και μίλησα για αστερισμού, πλανήτες και άλλα τέτοια.. Ας συνεχίσουμε όμως από εκεί που μείναμε.

 

Ο τρίτος φίλος που του ζήτησα να βγει να δει το νυχτερινό ουρανό, γυρνώντας τσαντισμένος είπε πως δεν είδε τίποτα γιατί είχε σύννεφα. Όμως, πως δεν είδε τίποτα? Είδε τα σύννεφα! Κι αν τα σύννεφα σας φαίνονται ασήμαντα μπροστά στα άστρα που είδαν οι προηγούμενοι, είστε γελασμένοι. Πιο σωστά θα μπορούσα να πω πως πολλά πράγματα για τα άστρα, θα τα μάθουμε από τα σύννεφα! Και εδώ θα συζητήσουμε μόνο την ιδέα του πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μόνο ένα πράγμα να έχετε στο νου σας διαβάζοντας παρακάτω. Αν αυτός ο τρίτος φίλος είχε πει πως είδε ένα χάος από σύννεφα, τότε σε καμία περίπτωση δε θα το έβαζα σε εισαγωγικά. Γιατί αυτό που θέλω να εξηγήσω περί χάους, θα ταίριαζε απόλυτα στην εικόνα ενός συννεφιασμένου ουρανού..!

 

…συνεχίζεται στην αντίστοιχη σελίδα “Κοσμολογία”

 

Αλέξης Π.

Advertisements

~ από alexpan στο Νοέμβριος 15, 2007.

5 Σχόλια to “Κοσμολογία..”

 1. Καλημερα Αλεξη.
  Πρωτη φορα διαβαζω αυτη την πλευρα σου.
  Πολυ ενδιαφερουσα.
  Φαινεται τελικα πως δεν ξερεις μονο να τραγουδας.:)
  «Η»,
  κατα κοσμον Tren!

 2. Γεια σου Tren!
  Χαίρομαι ιδιαίτερα που κάποιος εκεί έξω τα διαβάζει αυτά. Έχω ήδη γράψει το μικρό μου βιβλίο πάνω στην κοσμολογία. Το ανεβάζω σιγά σιγά στο blog..Εδώ διαβάζεις μόνο τον πρόλογο ο οποίος σίγουρα δε μοιάζει και πολύ επιστημονικός. Σιγά σιγά η γλώσσα γίνεται όσο πιο επιστημονική μπορώ, αφού δεν έχω και μεγάλες γνώσεις στην Κοσμολογία. Την συνέχεια θα την βρεις στην αντίστοιχη σελίδα «Κοσμολογία» του blog. Θα προσθέτω όποτε μπορώ..

  Χμ.. Μάλλον ο τίτλος του blog είναι παραπλανητικός. Ίσως θα πρεπε να αφαιρέσω την λέξη «παρά» (!) ..αλλά θα το αφήσω έτσι..

  Καλά να είσαι!
  Καλά να γράφεις!
  ..ευχαριστώ που με διαβάζεις!

  Αλέξης Π.

 3. Να τα προσθέτεις όσο πιο συχνά γίνεται τα νέα κομμάτια όμως…γιατί τα «καταβροχθίζουμε» και θέλουμε τη συνέχεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Ξαναδιαβάζω τώρα ένα βιβλίο από τους masters της επιστήμης αυτής, του Michio Kaku, και καταλαβαίνεις την αργοπορία μου! Είναι ο ανθρωπος που ανακάλυψε τη θεωρία των υπερχορδών την οποία και θα θίξουμε φυσικά!
  Thanx!I will!
  Αλέξης Π.

 5. ..ελπίζω να έχει ξεκαθαριστεί ότι το βιβλιαράκι συνεχίζεται στην αντίστοιχη σελίδα του μπλόγκ «Κοσμολογία» πάνω δεξιά…
  φιλιά!
  Αλέξης Π.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: